sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Laserlaitteet suurkokotulostajan ja kirjapainon jälkikäsittelyssä

Kirjoittaja: Kimmo Viljakainen, Seri-Deco Oy



Soveltuuko laser erilaisiin suurkuvatulostajan ja / tai kirjapainotalon jälkikäsittelytöihin?  - kyllä, jossain määrin.


 

Tiesitkö, että leikkaavat, merkkaavat ja kaivertavat laserlaitteet soveltuvat myös graafisen alan tuotantotalojen viimeistelylaitteiksi. Digipainot ja suurkuvatalot voivat käyttää lasereita mm. paperin ja ohuen kartongin leikkaamiseen. Laserit työstävät erinomaisesti myös erilaisia kankaita sekä ohuita teknisiä kalvoja ja muoveja. 


Suurkuvatulostuksessa laserin käyttömahdollisuuksia rajoittaa materiaali ja sen koko. Pääsääntöisesti laserilla ei tule leikata PVC materiaaleja, sillä lasersäteen lämpö vapauttaa ilmaan haitallisia yhdisteitä. Sillä voidaan kuitenkin työstää kaikkea muuta, minkä voi hävittää polttamalla.

Suurimmassa osassa lasereista niiden työstöala on suhteellisen pieni. Graafiselle alalle soveltuva Trotec SP500 työstöalue on 124,4 x 71cm ja siinä on läpisyöttömahdollisuus. Usein viimeisteltävät materiaalit (lopputuotteet) ovat kuitenkin kooltaan suhteellisen pieniä, joten niitä voidaan työstää hyvin laserin avulla. Materiaalin läpisyöttö laserissa säästää aikaa ja rahaa, koska levyjä ei tarvitse leikata etukäteen pienemmäksi.

Suurempien paperituotteiden tai kartonkien jälkikäsittely toteutetaan erilaisilla leikkureilla (tasoleikkurilla, giljotiinilla, sirkkelillä tms.) tai stanssaamalla. Laserilla voidaan kuitenkin työstää useita standardikokoisia levyjä muoveista laminaatteihin ja akryyleihin. Lasertehoa voidaan säätää portaattomasti, joten se soveltuu lisäksi niin puun, kumin, lasin, nahan kuin paperin työstämiseen
 

Mainoskorttien ja tarrojen leikkaaminen
Laserleikattu tuoteständi


Sovellusesimerkkejä mainontaan
  • pvc-vapaiden mainostarrojen ja bannereiden muotoon leikkaus ja koristemerkkaukset
  • mainoskankaiden ja paperijulisteiden muotoon leikkaus ja koristemerkkaukset
  • kirkkaiden ikkunakalvojen muotoon leikkaus ja koristemerkkaukset
  • displaytuotteiden ja -telineiden tuotanto mm. akryylistä tai pahvista
  • puiset mainoselementit


    Puupintojen merkkaaminen

    Lasermerkattu keraaminen laatta


     
     Sovellusesimerkkejä toimitila- ja julkisivu-uudistusprojekteihin
    • opastekyltit laserkaiverrettavista akryyli-, puu- tai muovilevyistä
    • akryylisten valo-opastekirjaimien tuotanto
    • puiset tai metalliset sisustuselementit toimitiloihin, yleisiin tiloihin ja kotitalouksiin
    • lasermerkatut tiilet, marmorit, koristekivet tai keraamiset -, lasi- ja peilielementit
    • karttojen kaivertaminen metallille tai puulevylle
    • puisten porrasaskelmien kaivertaminen

    Laserkaiverrettu taulu
    Promootiotuotteiden kaiverrus


    Sovellusesimerkkejä tapahtumiin ja näyttelyihin
    • valokuvat ja taidekuvat ekologisesti puulle tai pitkäaikaiseen käyttöön, kestävälle metallille
    • puiset sisustus- ja näyttelyelementit sisä- ja ulkokäyttöön
    • opastekyltit laserkaiverrettavista vaneerilevyistä
    • henkilökunnan tai vieraiden nimikyltit, tuunatut asusteet ja mobiililaitteet
    • asiakkaan tilaisuuteen tai mainontaprojektiin muut laserleikatut tai lasermerkatut oheistarvikkeet kuten juomalasit, aterimet, ruokailualusta, lasialuset, taulut, opasteet, palkinnot, jaettavien oheistuotteiden merkkaus, yksilöidyt kynät, tapahtuma- tai brändikohtaisesti merkatut ruokatuotteet ja hedelmät

       

    Laser kirjapainotalon tuotantolaitteena

     

    Painetut tuotteet leikataan yleensä nopeasti ja tehokkaasti arkkileikkurilla tai stanssataan muotoon. Pienissä painotuote-erissä stanssikustannukset nousevat kuitenkin varsin korkeiksi. Toisaalta monimutkaisia ja pieniä kuvioita ei edes voida toteuttaa stanssaamalla.


    Pienten painoerien stanssaus
    Haastavien kuvioiden stanssaamiseen

     
    Näissä tapauksissa laser on erinomainen ratkaisu tuottaa asiakkaalle pieniä sarjoja, ainutlaatuisia tai koristeellisia tuotteita. Laserille pieniä, ohuita linjoja ja monimutkaisia kuvioita sisältävät leikkuut ovat helppoja, koska laitteessa ei ole mekaanista kosketusta materiaaliin. Sillä voit myös vapaasti piirtää minkä tahansa monimuotoisen ja vaikean kuvion, lähes ilman rajoituksia.


    Pahviständien leikkaus ja nuuttaus

    Pahvilaatikoiden nuuttaus, läpilleikkaus ja merkkaus
     

    Koska leikkaustehoa ja -nopeutta voidaan säätää helposti ja hyvinkin tarkasti, laserilla voidaan toteuttaa myös nuuttauksia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi pahviin leikattavaa viiltoa, joka ei ylety työstettävän materiaalin läpi. Näin kartonkin voidaan taittaa viiltoa pitkin ja koota kasaan laatikoksi



    Ohuen muovin leikkaaminen


    Ohuen kalvon leikkaaminen

     
    Koska laserissa ei ole mekaanista kosketusta työstettävään materiaaliin ja se on erittäin tarkka ja nopea 'piirtämään', laserit sopivat erinomaisesti myös ohuiden teknisten kalvojen kuten näppäimistökalvojen ja painettujen kojetaulumuovien leikkaamiseen.


    laserkaiverrettu nahkakansio

    Laserkaiverrettavat puukannet


    Tekstiilikansien merkkaus

    Laserleikatut pahvikannet


    Sovellusesimerkkejä painotuotteiden oheen
    • painettujen käyntikorttien muotoon leikkaus tai kaiverrus kokonaan muulle materiaalille kuten vaneerille tai laminaatille
    • painotuotteiden kansien tuotanto: muovisten tai puisten kansien leikkaus ja merkkaus, nahkaisten kansioiden merkkaus
    • painettujen mainos- ja lahjapahvilaatikoiden pienen erän 'stanssaus' 
    • pakkaukseen lisättävien, yksilöidysti muotoiltujen vaahtomuovieristeiden leikkaus
    • myymälä- ja tapahtumaprojektien esittelytelineet akryylistä tai pahvista
    • kestävät tuotemerkinnät, viivakooditägit, laitteiden turvakyltit
    • muovisia, oppimista edistäviä tuotteita päiväkotien ja koulujen käyttöön  

      Mustan paperin merkkaus
      Puu-metallirasian kaiverrus ja pakkausmateriaalit

      Muovisten oppimistuotteiden leikkaaminen ja kaivertaminen


      Lisää luovia ideoita Pinterestistä: 
      Trotec UK
      Trotec USA



      Luotettavan työn taustalla eurooppalainen osaaminen ja tekniikka



      Laserin kohdistaminen painettuun tai tulostettuun materiaaliin kuten kutsukorttien koristeleikkaamiseen tapahtuu kameran avulla - samalla tavalla kuin tasoleikkureissa. Trotecin oma, JobControl Vision kameraohjattu kohdistusjärjestelmä käyttää samankaltaisia merkkejä kuin muutkin vastaavat järjestelmät, jolloin operaattorin on helppo ja nopea oppia käyttämään järjestelmää.

      Kamera on kevyt ja pienikokoinen, eikä se rajoita laserin nopeutta tai peitä työstöaluetta. Näin ollen materiaali on vapaasti sijoitettavissa laseriin. Kamera on myös erittäin tarkka, joka takaa täsmällisen kohdistuksen. Kameran nopea merkkien luku vaikuttaa hyvin vähän laitteen toimintanopeuksiin.

      Miksi valitsisin laserin 


      Laser on turvallinen laite. Siinä ei ole teräviä veitsiä, joihin operaattori voisi satuttaa itsensä. Siinä ei ole myöskään esillä suurella nopeudella liikkuvia osia, joihin voisi kolhia itsensä. Tämän tosiasian myötä tuotantotilassa säästetään lattiatilaa, koska koneen ympärille ei tarvitse varata erillistä suoja-aluetta.

      Laser on hiljainen. Kuulosuojaimia tai muita suojaimia ei yleensä tarvita laserin suljetun rakenteen vuoksi. Huomioi kuitenkin,että rakenne-eroja esiintyy eri lasermerkeissä.

      Se mikä pitää huomioida laseria ostettaessa, on pölyn ja kaasujen poistaminen laserista. Tämäkin on helppoa toteuttaa edullisilla, ulos puhaltavilla imureilla.

      Laser on helppokäyttöinen. Laitteen ja tuotanto-ohjelmiston käyttöön opastetaan aina asennukset yhteydessä. Trotec lasereiden ylläpitokustannukset ovat pienet. Laitteen kehittyneet tekniset ominaisuudet ja luotettavuus ovat vuosikymmenien eurooppalaisen tuotesuunnittelun ja kestävien komponenttien tulosta. Teknisen varmuuden lisäksi turvaa laserkäyttäjän arkeen tuovat myös Seri-Decon tarjoama tekninen puhelintuki ja ripeä, valtakunnallinen huoltopalvelu ongelmien tai huolien ilmaantuessa.

      Mitä uusia tuotteita haluaisit tarjota asiakkaillesi ja tuottaa ne laserilla? 

       

      Katsotaan yhdessä yrityksesi tai organisaatiosi toimintaan sopiva laite. Ota yhteyttä Seri-Decon myyntiin puh.010 841 8080.


      Kimmo Viljakainen

      Kimmo Viljakaisella on vahva kokemus laser-, leikkuri- ja CNC -jyrsinratkaisuista. Kimmo toimii osana Seri-Decon tekniikkatiimiä.


      kimmo.viljakainen@seri-deco.fi

      Suora palvelunumero
      0600 555 005       (0,69 € alv 0% / min+ pvm + mpm)






      Seri-Deco on vuonna 1977 perustettu kuvallisen viestinnän laitteiden, materiaalien ja tarvikkeiden maahantuoja. Tarjoamme ratkaisuja digitointiin, kuvan tai merkkauksen tuotantoon erilaisille pinnoille sekä tuotteiden viimeistelyyn ja esillepanoon. Palveluksessamme työskentelevät 42 ammattilaista varmistavat sujuvan logistiikan lisäksi ammattitaitoisen asiakaspalvelun sekä toimivat tuki‐ ja huoltopalvelut. Seri-Decon pääkonttori ja Suomen varastot sijaitsevat Tuusulassa. Tytäryhtiö toimii Vilnassa, Liettuassa